Zia

Kos Zia de Theotokou Koimiseos kerkZia is het bergdorp op Kos wat vrijwel iedereen je aanbeveelt om te gaan bezoeken. Het is de mooiste plaats voor de zonsondergang van Kos met prachtige vergezichten over Lagoudi, met de mooie blauw-witte basiliek, en in de verte de zoutpannen van Alikes en zelfs het eiland Pserimos.

Bij aankomst in Zia lijkt het een grote toeristische markt vol met souvenirwinkels hoog in de bergen. Parkeer je huurauto of scooter op een van de parkeerplaatsen of langs de weg. Je ziet al snel het bord staan naar de Theotokou Koimeseos kerk. Begin je wandeling hier en maak een rondje langs deze kerk en de souvenirwinkels door het dorp. Binnen 15 a 20 minuten ben je weer terug op je startpunt. Onderweg kom je diverse terrasjes tegen, waar je zelfgemaakte limonade en Griekse yoghurt met honing en walnoten kunt eten. Bij Sunset Balcony is het genieten van het mooie uitzicht over het noorden van Kos. De Thetokou Koimeseos kerk heeft fraaie, felle kleuren en staat klaar voor je vakantiefoto.

Zia Kos traditionele souvenirs

Zia oogt toch ook traditioneel en veel producten die worden aangeboden lijken lokale producten. Wijn van Kos, honing van Kos en olijfolie van Kos. Daarbij ook de nodige kleedjes en biologische make up. Als je goed kijkt zie je ook veel andere producten, welke niet van Kos komen. Veel wel uit Griekenland overigens, maar ach het schijnt de hordes toeristen weinig zorgen te baren en de lokale economie bloeit er goed bij.

Zia wandeling naar Dikeos gebergte

Te voet kun je vanuit Zia een wandeling maken verder naar het Dikeos gebergte. Op de borden staat duidelijk aangegeven waar het pad heen gaat. Het is een mooie wandeltocht door de natuur, maar een tocht van enkele kilometers met delen flink klimmen. Op slippers is het niet aan te raden en ook met kleine kinderen is zo’n tochtje al snel teveel.