Kos weer en klimaat

Kos zonsondergang PsalidiKos heeft een middellandse zee klimaat en dat betekent warme droge zomers en milde winters. In de maanden juli en augustus kan overdag de temperatuur in de schaduw oplopen tot tegen de 40 graden. De nachten zijn in de zomers vaak zwoel en het kan lang boven de 25 graden. Kledingadvies is voor deze maanden dus ook vooral ’s zomers. Neerslag valt er dan ook eigenlijk niet.

In mei en juni is de dagtemperatuur al erg aangenaam met veel zon. Als je begin mei naar Kos op vakantie gaat is het raadzaam om voor de avonden een kledingstuk met lange mouwen mee te nemen. Het kan dan fris aanvoelen met de nodige wind.

September en ook oktober zijn nog heerlijke nazomermaanden op Kos. Neerslag kan zo nu en dan vallen, maar dat is meestal minimaal. Het is niet ongewoon op Kos dat de eerste regen in vijf maanden valt ergens half of eind oktober. Ook in de herfstvakantie kun je op Kos nog een week hebben met mooi weer en dagtemperaturen van 25 graden.

Januari en februari zijn de maanden met veel wind en de nodige neerslag. Overdag is het gemiddeld nog 15 of 16 graden, maar is een dagje zon met 20 graden of warmer ook geen uitzondering.

Kos is geen winterzonbestemming en vanaf eind oktober tot en met de derde week van april ligt het toerisme eigenlijk stil. De hotels zijn leeg en gesloten. Begin april start men weer met opbouwen en opknappen om twee weken daarna de eerste toeristen te mogen verwelkomen.

Zon op Kos en insmeren

De zon is veel feller op Kos dan in Nederland en het is raadzaam je goed en regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Eigenlijk kun je beter de zon mijden tussen 11.00 en 16.00 uur.

Kos beste reistijd

De beste reistijd voor Kos is afhankelijk wat je graag wilt doen in je vakantie. Uitgaan is in de zomermaanden natuurlijk het leukste, maar rustig genieten van de zon kun je het beste in mei, juni en september en oktober.

Kos zeewatertemperatuur

Het zeewater is vrijwel het hele jaar warm genoeg om in te zwemmen. Van januari tot en met april komt de temperatuur niet boven de 20 graden, maar daarna warmt de zon het zeewater snel op. In de zomer is de temperatuur van het zeewater het warmste met 24 tot 26 graden.