Kos stad

Kos Kos stad de Defterdar Moskee

Kos stad is de drukste plaats van het eiland en een groot openluchtmuseum. De hoofdstad ligt op 35 kilometer van de luchthaven en ongeveer 30 minuten rijden. De archeologische bezienswaardigheden liggen verspreid over de stad en zijn veelal gratis te bezoeken.

Kos stad heeft ongeveer 16.500 permanente inwoners en in de periode van eind april tot eind oktober komen hier tienduizenden toeristen vanuit Europa en Azië bij. Alles in de stad is eigenlijk aan te lopen of een kort stukje met de fiets. Het openbaar vervoer is hier goed geregeld met frequente en goede busverbindingen met de rest van het eiland.

Kos stad is cultureel en historisch

Terras bij het Hippokrates plein

De stad kenmerkt zich door het heden en het verleden goed met elkaar te combineren. Het fraaie Johannieter kasteel, de Agora (lokale markt) en de gezellige Mandraki haven met café’s en tavernes. De “Hadji Hassan moskee” bij de Mandraki haven is een bezienswaardigheid. De moskee uit 1765 met hoge fraaie minaret is geen islamitisch gebedshuis meer. Helaas kun je de moskee en minaret niet van binnen bezichtigen.

Voor de moskee vind je de beroemdste boom van Griekenland: “de plataan van Hippocrates”. De grote boom is meer dan 2.200 jaar oud, hangt over een ijzeren ondersteunend bouwwerk en is vrij toegankelijk voor publiek.

Het kasteel van Kos Neratzia

Uitzicht vanaf Neratzia burcht

Vanaf het Loziaplein (Hippokrates plein), met de boom van Hippocrates, kun je via de boogbrug naar de ingang van het middeleeuwse kasteel; de Neratzia burcht. Het kasteel is tussen 1391 en 1396 gebouwd en werd vroeger gebruikt om Kos stad en de haven te beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Openingsuren dagelijks van 08.00 tot 15.00 uur. Entree bedraagt 3 euro per volwassene en kinderen zijn gratis.

Het kasteel van Kos is het meest imposante monument van Kos en gebouwd door de ridders van St. John. Het kasteel is door deze ridders intensief gebruikt tot 1522. Tot het begin van 20e eeuw was het kasteel nog een eiland en verbonden met het vasteland door een boogbrug. Tegenwoordig loopt hier de avenue of the palm trees onder de brug door en verbind het Hippokrates plein met de ingang van het kasteel. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over Kos stad. Je kunt eigenlijk langs de muren aan de binnenzijde van het hele kasteel doorlopen. Op het centrale plein kun je een toren beklimmen en kijk je overal bovenuit. Leuk uitje ook voor kinderen.

De oude Agora

Oude agora in Kos stad

Vijftig meter ten zuiden van de plataan van Hippocrates bevinden zich de ruïnes van de oude stad op de oude markt. Bekijk hier de zuilengalerij van Stoa, de tempels van Herakles en Afrodite Pandemos en de Agora (Griekse markt) op een oppervlakte van 160 x  80 meter. Het Nymfaion, historische publieke toiletgelegenheden omringd door zuilen, en het Xyston, het grootste gymnasium van Kos met nog 17 van de oorspronkelijk 81 zuilen, mogen ook niet ontbreken om te bezichtigen.

De oude Agora (oude markt) loopt eigenlijk door heel Kos stad heen. Het is dan ook vrij te bezichtigen en op sommige plaatsen vind je interessante stukken. Kinderen vermaken zich kostelijk met klauteren op de pilaren en andere archeologische vondsten. Toegang tot de oude Agora op diverse plaatsen vanaf de kleine straatjes achter de boulevard van de haven.

Het Odeon theater is een ander cultureel hoogtepunt van Kos stad als ook de wat lager gelegen Casa Romana. Een gerestaureerde villa uit de Romeinse tijd.

Eleftherias square is het “koffiepleintje”

Kos stad Eleftherias plein de moskeeHet archeologisch museum aan het Eleftherias square (vrijheidsplein) biedt historische schatten als het Helleense beeld van Afrodite, Cupido en mozaïeken van Hippokrates. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 14.30 uur en toegang tegen een kleine betaling.

De straatjes achter Eleftherias plein (het koffiepleintje) zijn smal en vol met souvenirwinkels. Gezellig slenteren langs de winkeltjes en verder naar Casa Romana en het theater veranderen de winkeltjes in bars, trendy koffiebars en restaurantjes. Sommige met fraaie terrasjes of binnentuinen met terras. Vlak achter het Eleftherias plein en naast de Agora staat de fraaie Agia Peraskevis kerk met lichtblauwe koepels.

De Agora is een aanrader als je op zoek bent naar vers fruit, Griekse kruiden, goede olijfolie of andere lokale Griekse producten. Heerlijk om even rond te kijken en na te denken over al die heerlijke Griekse gerechten die je zelf thuis wilt klaarmaken.

Kijk uit met bepaalde verkopers

Op de hoek van de straat of bij de pleintjes kom je verkopers tegen van speelgoedtomaatjes die je op de grond kunt gooien. Ze demonstreren ze graag en kinderen vinden het speelgoed prachtig. Ze kosten een euro of twee per stuk. Het zijn straatverkopers en kijk hiermee uit. Op een later tijdstip kan je op een hele andere plaats, bijvoorbeeld op het Hippocrates plein, gevraagd worden of je een foto wilt maken. Niets vermoedend help je de jongen en vervolgens ben je je horloge kwijt. Ze verplaatsen zich door de hele stad. Pas hier dus mee op.

Met het treintje door Kos stad

Kos stad het blauwe treintjeWil je Kos stad op een relaxte manier ontdekken of een leuk tochtje maken met de kinderen? Neem dan de mini trein. De groene trein is voor de stadstoer, vertrekt vanaf het gemeentehuis bij de Mandraki haven en maakt een tochtje van 20 minuten door Kos stad. Ritprijs 4,00 euro voor een volwassene en kinderen tot 10 jaar gratis. De blauwe trein is voor de Asklepion (Asklepieon) tour, vertrekt vanaf het Athaion plein en maakt ook een historisch ritje door de stad van 20 minuten naar Asklepieon en weer terug. Het treintje rijdt dagelijks op het hele uur tussen 08.00 en 15.00 uur, behalve op maandag, en de ritprijs is 5 euro retour voor een volwassene en 2 euro voor een kind. De toegang tot Asklepieon bedraagt vier euro per volwassene. Bij de “dolfijnenrotonde”, aan de noordzijde van de haven, staat nog een derde treintje. Dit rode treintje maakt ook een city tour maar dan richting Lambi.

Kos stad eten en drinken

Kos stad de haven eten en drinkenRestaurantjes en tavernes zijn er in overvloed en langs de boulevard aan de Mandraki haven zijn de obers ook bijzonder actief in het aantrekken van klanten. Ons schrikt het af en ook de prijzen liggen hier hoger dan in de straatjes achter de boulevard. Loont dus de moeite om verder te kijken, want bovendien krijg je bij deze tavernes en restaurantjes meestal beter en meer te eten. Bijzonder fraai en echt Grieks oogt de ouzeri en taverne “Fish House” geheel in traditioneel wit en blauw. Herkenbaar en eerlijk is eerlijk ook een aandachtstrekker.

Een trendy locatie om te ‘loungen’ is Bella Vista naast de Albergo Gelsomino en vlakbij het politiebureau. Het hele gebouw met ook Aura bar en restaurant en H2O bar is fraai en direct aan zee gelegen met mooie terrassen en binnenruimtes. Het gebouw is vanaf de pier herkenbaar aan het blauwe glas wat voor de balkonnetjes siert.

“Bar street” en “little bar street” zijn overdag uitgestorven en ook in het naseizoen is hier niets meer te beleven. Dat is in de zomermaanden wel anders als de jeugd hier tot na zonsopkomst kan feesten in de vele pubs, bars en discotheken. Jongerenreizen organiseren hier hun kroegentochten en hebben hier ook zo hun favoriete uitgaansgelegenheden. Vanaf het Hippokrates plein loop je er automatisch door- of langsheen.

Aan de haven tref je het ook het Hollandse feestcafe “The Camel Bar” met Nederlandse en internationale muziek en Nederlands personeel. Ernaast het Grand Cafe en restaurant “De Haven” dagelijks geopend van 10.00 tot 24.00 uur. Wat verder door aan het strand naar Lambi tref je het restaurant Filarakia aan meteen uitgebreide Griekse kaart en ligbedden op het strand.