Kos birdwatching

Kos flamingos in Alikes meerKos heeft twee meren in het oosten van het eiland en beide interessant voor birdwatching. Tussen Machari en Tigaki liggen de zoutpannen van Alikes. Het ondiepe meer was tot de tweede wereldoorlog goed voor de productie van tonnen zout. Tegenwoordig is het een natuurgebied en overwinteren hier veel vogelsoorten. Flamingo’s verblijven in het Alikes meer van november tot en met maart. In de herfstvakantie kun je ze hier al aantreffen of soms zelfs nog in de meivakantie. Tip neem een camera mee met veel zoommogelijkheden. De vogels kunnen ver van de kant lopen en om ze goed te zien is een verrekijker of een fotocamera met telelens geen overbodige luxe.

Kos birdwatching Alikes

Niet alleen flamingo’s, maar ook diverse reigerssoorten vinden in de winter onderdak in de zoutpannen van Alikes. Een prachtige plaats voor birdwatching. Rondom het meer loopt een onverharde weg en deze kun je ook fietsend begaan. Bebouwing vind je niet in de directe omgeving van het meer. Zo is het een rustige verblijfplaats voor de vogels en kunnen ze ongestoord overwinteren.

Kos birdwatching Psalidi

Een kleiner meer waar veel vogelsoorten te zien zijn is bij Psalidi. Ook hier overwinteren flamingo’s en de plaats is populair voor birdwatching. Tegenwoordig is dit beschermd natuurgebied en voor een groot deel afgezet. Informatie over de natuur in en rondom het meer kun je navragen bij het informatiecentrum.