Asklepieion

Kos Asklepieon de zuilenHet Asklepieion is de belangrijkste archeologische bezienswaardigheid op Kos en ligt op ongeveer 3,5 kilometer ten noordwesten van Kos stad. Het fantastische uitzicht over de zee en Turkije krijg je erbij. Het Asklepieion is geopend van dinsdag tot en met zondag en op maandag gesloten. De openingsuren zijn in de zomermaanden van 08.00 tot 19.30 uur en in de periode van oktober tot en met mei van 08.00 tot 15.00 uur. Entree is vier euro per volwassene en kinderen mogen gratis het Asklepieion bezoeken.

Het Asklepieion op Kos is pas ontdekt aan het begin van de 20e eeuw door de Duitse archeoloog Herzog. Italiaanse archeologen hebben de site verder vormgegeven en deels gerestaureerd.

Bezienswaardigheden Asklepieion Kos

De bezienswaardigheid bestaat uit drie verschillende terrassen en via trappen kun je van het ene naar het andere terras. Naast de trap zie je links de bron, waar nog steeds water uit stroomt. Het tweede terras ziet er het interessantste uit met een mooie zuilenportaal van de tempel in Korinthische volgorde. De zeven gerestaureerde witte zuilen zijn fraai. Tegenover de tempel zie je resten van zuilen van de Ionische tempel van Asklepios. Vanaf het hoogste terras heb je een prachtig uitzicht op Kos stad en Turkije. In het midden zijn de de resten van de Dorische tempel van Asklepios te bezichtigen met op de achtergrond de mooie groene natuur.

Met het blauwe treintje van Kos stad naar Asklepieion

Vanaf Kos stad kun je met de blauwe mini trein naar Asklepieon. Een leuk ritje, vooral voor de kinderen, door Kos stad en het dorp Platani. Het ritje, een retour, met het treintje kost vijf euro per volwassene en de kinderen gaan mee voor de helft. Je krijgt er dan ook de gezellige Griekse muziek bij. Het blauwe treintje vertrekt op het hele uur vanaf het busstation bij het gerechtshof en politiebureau. Na 15 minuten ben je bij Asklepieion en na een of twee uur kun je weer met het treintje terug naar Kos stad.